12 lis

Doroczne spotkanie członków i konsultorów Komisji Episkopatu Polski ds. Misji

Relacja z wizyty w Republice Konga, sytułacja Kościoła w Chinach i ewentualne możliwości zacieśnienia z nim współpracy, pomoc dla prześladowanych chrześcijan w Indiach, nowa forma wspierania misjonarzy (sms), ustanowienie dnia solidarności, modlitwy i postu z Kościołami prześladowanymi oraz bieżąca działalność to tylko niektóre tematy, którymi zajęli się członkowie i konsultorzy Komisji Episkopatu Polski ds. Misji obradujący 6 listopada w gmachu Wyższego Seminarium Duchownego w Tarnowie.
W spotkaniu uczestniczyli: ks. bp Wiktor Skworc, ks. bp Kazimierz Górny, ks. bp Paweł Stobrawa, ks. bp Adam Szal, ks. Jan Górski, o. Franciszek Chrószcz OMI, a także ks. Jan Wnęk, ks. Tomasz Atłas i ks. Marek Gałuszka. Zebrani, zwracając uwagę na dramatyczną sytuację w Indiach i Republice Demokratycznej Konga podjęli decyzję, aby ustanowić dzień solidarności, modlitwy i postu z chrześcijanami, którzy są prześladowani. W tym celu wystosowali specjalny list do ks. abp. Józefa Michalika Przewodniczącego KEP proponując, aby dzień ten był obchodzony w drugą niedzielę Wielkiego Postu (Niedziela "Ad Gentes"). Uczestnicy spotkania zajęli się też analizą pracy poszczególnych agend Komisji, a także nowymi inicjatywami, których celem jest wspieranie misjonarzy i budzenie zaangażowania w dzieło misyjne Kościoła, zwłaszcza wśród młodzieży. Jedną z takich inicjatyw będzie "akcja sms", która zacznie funkcjonować 1 stycznia 2009 roku (wysyłając sms-a na nr 72032, abonenci sieci Era, Plus, Orange i Play będą mogli przekazać 2 zł na działalność edukacyjną, charytatywną i medyczną polskich misjonarzy).

Znajdź nas


Komisja Episkopatu Polski
ds. Misji


ul. Byszewska 1
skr. poczt. 112
03-729 Warszawa 4

tel. +48 22 679 32 35
[email protected]

Używamy plików cookies Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności i plików Cookies .
Korzystanie z niniejszej witryny internetowej bez zmiany ustawień jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików Cookies. Zrozumiałem i akceptuję.
120 0.14134383201599