10 kwi

Rusza akcja „Ryż na Madagaskar”

KAI

W wyniku cyklonu „Enawo”, który przeszedł przez Madagaskar w marcu tego roku zniszczone zostały uprawy ryżowe. Ryż to na Madagaskarze główny składnik pożywienia. Dlatego w Wielkim Tygodniu rusza akcja pomocowa „Ryż na Madagaskar”. Jej organizatorami są misjonarze oblaci, redakcja czasopisma „Misyjne Drogi” oraz portal misyjne.pl.

Jak poinformowało Biuro Kryzysowe ds. Katastrof – blisko 300 tysięcy ludzi zostało dotkniętych skutkami katastrofy. Wśród nich są ludzie, którzy stracili swoje domy, uprawy bądź sami odnieśli ciężkie obrażenia w efekcie działania cyklonu. Szacunki wskazują na to, że w samym regionie Marolambo ucierpiało 4 170 osób, w tym 634 osób dorosłych i 3 480 dzieci i młodzieży. Dokładnie ocenienie strat wciąż jest utrudnione poprzez zwalczanie skutków tragedii a więc chociażby naprawiania sieci telekomunikacyjnej bądź torowania dróg, których stan nigdy nie był dobry.

- W imieniu Komisji Misyjnej proszę: ogarnijmy poszkodowanych naszą modlitwą i wspomóżmy ich poprzez posługę misjonarzy naszą jałmużną wielkopostną – mówi bp Jerzy Mazur, przewodniczący Komisji Episkopatu Polski ds. Misji.

Jedną z form pomocy, jakich można dokonać tutaj w Polsce, to wzięcie udziału w akcji „Ryż na Madagaskar”. Za pomocą formularza dostępnego na stronie www.misyjne.pl można wpłacić dowolną ofiarę, która później zostanie przeznaczona na zakup ryżu dla mieszkańców Madagaskaru. W ten sposób chociaż w jakimś stopniu zostaną zniwelowane skutki kataklizmu, który dotknął wielu niewinnych ludzi. Akcja potrwa aż do końca kwietnia.

Pieniądze wpłacić można również tradycyjnym przekazem pocztowym, z dopiskiem „Ryz na Madagaskar”:

Misyjne Drogi

Ul. Ostatnia 14

60-102 Poznań

Nr konta PL: 18 1020 4027 0000 1202 0031 7198

ZK / Poznań


Znajdź nas


Komisja Episkopatu Polski
ds. Misji


ul. Byszewska 1
skr. poczt. 112
03-729 Warszawa 4

tel. +48 22 679 32 35
[email protected]

Używamy plików cookies Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności i plików Cookies .
Korzystanie z niniejszej witryny internetowej bez zmiany ustawień jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików Cookies. Zrozumiałem i akceptuję.
123 0.12487006187439